Izložba
od 09.05.2024
do 10.09.2024

Elementally AI - Personifikacija periodnog sustava elemenata

mjesto održavanja Tehnički muzej Nikola Tesla
datum početka/završetka od 09.05.2024 do 10.09.2024

"Elementally AI - Personifikacija periodnog sustava elemenata"
Vizualna odiseja kroz periodni sustav na izložbi potpomognutoj umjetnom inteligencijom

Tehnički muzej Nikola Tesla, hala A (prostor stalnog postava) 9.5. – 10.9. 2024.
Autor izložbe: Johnathan Roberts
Organizator: Umjetnička udruga Zagreb Art Kolektiv (ZARK)

O izložbi
U organizaciji umjetničke udruge Zagreb Art Kolektiv (ZARK) u srijedu 8. svibnja 2024. u 19 sati u Tehničkom muzeju Nikola Tesla otvara se izložba „Elementally AI - Personifikacija periodnog sustava elemenata“. Autor izložbe američki slikar sa zagrebačkom adresom Johnathan Roberts kroz 118 digitalnih kolaža generiranih s pomoću umjetne inteligencije istražuje sjecište umjetnosti, tehnologije i znanosti. Svaki od izloženih radova predstavlja kemijski element iz periodnog sustava, a autor kombinira klasično slikarstvo, digitalnu umjetnost i kolaž te proširenu stvarnost (AR) u svrhu zanimljivijeg doživljaja izložbe. Radovi su nastali korištenjem mogućnosti generativne umjetne inteligencije (AI) čime je autor nadogradio tradicionalne umjetničke metode i otkrio nam paralelni svijet beskonačnih mogućnosti suvremene tehnologije.  

Na izložbi se prikazuje 118 umjetničkih radova izrađenih s pomoću umjetne inteligencije, od kojih svaki predstavlja pojedinačni kemijski element iz periodnog sustava, uz naglašavanje njihovih individualnih značajki, svojstava i povijesnog konteksta. Primjerice, u radu koji prikazuje zlato naglašava se njegova vrijednost, rijetkost i ljepota, dok se u radu koji prikazuje željezo naglašava njegova čvrstoća, trajnost i svestranost. Radovi se prikazuju redoslijedom koji se temelji na atomskom broju kemijskih elemenata, od 1 (vodik) do 118 (unonoktij), a prikaz svakog kemijskog elementa uključuje umjetnički rad izrađen s pomoću umjetne inteligencije, ploču na kojoj su objašnjena njegova svojstva i interaktivne elemente putem kojih će posjetitelji imati mogućnost saznati više o značaju tog elementa u znanosti, tehnologiji i industriji.

Interakcija između posjetitelja i umjetničkih radova bit će omogućena tehnologijom proširene stvarnosti. Posjetitelji će moći svojim pametnim telefonima ili tablet uređajima skenirati QR kod koji će se nalaziti pokraj svakog rada i na taj način pristupiti sadržaju u proširenoj stvarnosti koji će sadržavati dodatne informacije o kemijskom elementu i njegovim svojstvima. Primjerice, skeniranjem koda pokraj rada koji prikazuje helij iskočit će virtualni skočni prozor u kojem će biti objašnjena njegova kemijska svojstva, primjene i zanimljive činjenice o tom nemetalu.

Kako bi se ostvarila interakcija sa širokom publikom i proširio edukativni učinak izložbe, posjetitelji će moći sudjelovati u radionicama o primjeni umjetne inteligencije u umjetnosti koje će voditi predstavnik Zagreb Art Kolektiva.

Izložbom „Elementally AI“ može se ostvariti znatan učinak na posjetitelje Muzeja, posebno mlađe naraštaje, kao i na prosvjetne djelatnike, na način da ih se upozna s potencijalom primjene novih tehnologija poput umjetnosti izrađene s pomoću umjetne inteligencije za stvaranje zanimljivijeg obrazovnog iskustva. Cilj izložbe je personificiranjem kemijskih elemenata i njihovim prikazivanjem na vizualno upečatljiv način pobuditi znatiželju i zanimanje za fizički svijet i elemente od kojih je on izgrađen. Primjenom tehnologije proširene stvarnosti također se postiže interaktivno i zanimljivo iskustvo za posjetitelje zahvaljujući kojem će proces učenja postati zabavniji i djelotvorniji. Kombinirajući umjetnički izričaj sa znanstvenim znanjima, izložba može poslužiti i kao katalizator za pobuđivanje zanimanja za STEM predmete i promicanje znanstvene pismenosti u široj javnosti.

O autoru
Johnathan A. Roberts rođen je 1974. u gradiću u blizini Orlanda na Floridi, SAD, a živi u Zagrebu. Umjetničkim radom bavi se više od 30 godina i organizira umjetničke projekte izvedene u različitim medijima.
Izlagao je svoje slike, digitalna umjetnička djela i crteže u brojnim galerijama u SAD-u i Europi, a većina njegovih slika nalazi se u privatnim zbirkama u SAD-u i Europi. Djeluje kao gost predavač na temu generativne umjetne inteligencije za umjetnost i komunikacije na nekoliko sveučilišta, te je vodio radionice generativne umjetnosti u muzejima.
Osnivač je Zagreb Art Kolektiva (ZARK), neprofitne udruge usmjerene na korištenje novih tehnologija, proširene stvarnosti i umjetne inteligencije za povezivanje umjetnika, edukatora, IT i poslovnih stručnjaka u kulturne i obrazovne svrhe te za razvoj zajednice. U suradnji sa zagrebačkim Muzejom suvremene umjetnosti održava kreativne radionice za polaznike različitih dobi i interesa.
www.johnathanroberts.com  

O organizatoru

Zagreb Art Kolektiv (ZARK) je neprofitna udruga koja okuplja umjetnike, profesore i znanstvenike, inženjere i poslovne profesionalce koji dijele istu viziju i vjeruju da je moderna tehnologija najbolje sredstvo koje nam se, barem za sada, nudi u 21. stoljeću za unapređenje i razvoj umjetnosti, kulture, intelektualnog kapitala kao i sveobuhvatne kvalitete života i napretka zajednice u Hrvatskoj.


Za posjet izložbi vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.
Radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i praznikomzatvoreno


Kontakt za medije:
Tamara Tomić
091 600 49 42
tamara2211@gmail.com   
https://zagreb-art-kolektiv.com/

Kontakt autora izložbe:
Johnathan Roberts
091 158 79 48
johnathanaroberts@gmail.com
https://johnathanroberts.com/

Fotografije izložbe