Gramofoni i magnetofoni

Vrsta zbirke: tehnička
Voditelj: Goran Rajič
Vrsta građe: gramofoni, magnetofoni
Teritorij: međunarodno porijeklo građe
Razdoblje: 19. i 20. st.
Materijal: metal, drvo, staklo, koža, papir, plastika, guma, tekstil

Zbirka sadržava predmete industrijske proizvodnje. U politici skupljanja predmeta u zbirci prevladavaju dva osnovna kriterija: kriterij domaće industrije, odnosno da su predmeti proizvedeni na teritoriju Republike Hrvatske i da su većim dijelom domaći proizvod, te upotreba predmeta na teritoriju Republike Hrvatske. Sljedeći je kriterij da predmet predstavlja značajan tehnološki iskorak u industriji koja proizvodi predmete koji pripadaju zbirci.

Veliki dio građe u zbirci čine donacije građana ili ustanova s područja Republike Hrvatske, a tek manji dio predmeti kupljeni za popunjavanje zbirke.

Zbirka posjeduje neke vrlo vrijedne predmete domaće industrije kao što je gramofon Radioindustrije Zagreb (RIZ), model EG1. Od inozemnih proizvođača ističe se fonograf Thomas A. Edison.

U zbirku ulaze i dijelovi nekih veoma starih gramofona i magnetofona. Pojedinačni dijelovi gramofona i magnetofona prikupljaju se u nedostatku cjelovitih predmeta kao pokazatelji tehnološkoga razvoja gramofona i magnetofona.