Parni strojevi

Vrsta zbirke: tehnička
Voditelj: Branimir Prgomet
Vrsta građe: toplinski strojevi, stapni parni strojevi, rotacijski parni strojevi, kotlovi, brodski stroj, lokomobil
Teritorij: međunarodno porijeklo građe
Razdoblje: 19. i 20. st.
Materijal: drvo, koža, metal (čelik, obojeni metal, legure, lijev), plastika, staklo, mramor, elektrotehnički materijali, izolacijski materijali

Zbirka Parni strojevi jedna je od najstarijih zbirki u Muzeju. To je jedna od temeljnih zbirki Muzeja jer su parni strojevi svojstveno područje prikupljanja tehničkih muzeja, gdje su parni strojevi značajna cjelina, što je i u današnjem postavu slučaj. Zbirku čine 34 predmeta, uglavnom masivnih i velikih dimenzija, no zastupljeni su i modeli i makete parnih strojeva.

Predmeti datiraju od sredine 19. do prve polovine 20. stoljeća te potječu iz različitih izvora, a nabavljeni su darovanjem ili kupnjom. Tijekom proteklih pedesetak godina zbirka je proširena većim brojem predmeta, među kojima su stojeći parni stroj iz 1830. (TMNT 19/1-3), položeni stapni stroj iz 1903. (TMNT 21/1-2), brodski stapni strojevi iz 1870. (TMNT 25) i iz 1880. (TMNT 24), lokomobil Umrath iz 1909. (TMNT 26) i drugi. Riječ je vrlo vrijednim predmetima, a pojedini imaju vrijednost nacionalne baštine.

Značajka stanja parnih strojeva izloženih u odjelu Transformacija energije jest intenzivna, složena obnova i dovođenje predmeta u praktično funkcionalno stanje.