Radijska i televizijska tehnika

Vrsta zbirke: tehnička
Voditelj: Goran Rajič
Vrsta građe: radioprijamnici, TV-prijamnici, elektronske cijevi, radijska tehnika, TV-tehnika
Teritorij: domaće i međunarodno porijeklo građe
Razdoblje: 19. i 20. st.
Materijal: metal, drvo, staklo, koža, plastika, guma, keramika


Zbirka sadržava opremu i uređaje potrebne za emitiranje, prijenos i prijam radijskog i televizijskog signala. Veći dio zbirke čine radijski i televizijski prijamnici, te kombinirani uređaji koji sadržavaju razne kombinacije audio- i videouređaja.

Politika prikupljanja u ovoj zbirci usmjerena je na domaću radijsku i televizijsku industriju. Ta je industrijska grana od dvadesetih godina 20. stoljeća pokušavala pratiti razvoj u svijetu, u početku preko prvih amaterskih pokušaja pojedinaca i radioklubova pa sve do pojave prvih tvornica poslije Drugoga svjetskog rata. Nažalost, danas je ta industrijska grana u Hrvatskoj na izdisaju.

Najzanimljiviji je i ujedno najvredniji predmet u zbirci Odašiljač Radio Zagreba iz 1926. (TMNT 750). Uz taj prvi odašiljač u zbirci je još nekoliko odašiljača Radiotelevizije Zagreb, odnosno Hrvatske radiotelevizije.

Zbirka obuhvaća i podzbirku Božo Metzger koja je rezultat opsežne donacije poznatog sveučilišnog profesora, uglednog radioamatera i poznatog pisca stručne literature s područja elektrotehnike.