Mišićna energija, energija Sunca, vode i vjetra

Vrsta zbirke: tehnička
Voditelj: Branimir Prgomet
Vrsta građe: vodenice, vjetrenjače, vodne turbine, naprave na ručni pogon, fotonaponski moduli
Teritorij: međunarodno porijeklo građe
Razdoblje: 19. i 20. st.
Materijal: drvo, kamen, metal (čelik,obojeni metali, legure, lijev), plastika, staklo, tekstil, konopac, elektrotehnički materijal, gips, silicij, karton, izolacijski materijali

Riječ je o najstarijoj zbirci u Muzeju, o čemu svjedoče inventarni brojevi od TMNT 2 do TMNT 13 (u neprekinutom nizu). U prvome stalnom postavu (1963.) bio je osmišljen odjel Transformacija energije, čiji su temelj predmeti koji predstavljaju različite načine pretvorbe energije (mišićne energije, energije Sunca, energije vjetra i energije vode) u energiju koju čovjek upotrebljava za život i rad.

Predmeti su nabavljani iz različitih izvora darovanjem i kupnjom. Značajka je zbirke da su praktično svi predmeti izloženi u stalnom postavu. Riječ je o pretežito većim i masivnijim artefaktima s kraja 19. stoljeća i iz prvih desetljeća 20. stoljeća. Premda je zbirka mala (po broju premeta), posrijedi su vrlo vrijedni predmeti, a pojedini imaju vrijednost nacionalne baštine.

Tako se na primjer ističu: tijesak za grožđe (TMNT 7) iz 1871., vodena turbina Girard iz tvornice papira Rijeka (TMNT 13) iz druge polovine 19. stoljeća smještena u dvorištu Muzeja, centrifugalni crpni agregat iz vodovoda grada Zagreba (TMNT 35/1-4) iz 1911. i sunčana baterija (vrhunska suvremena američka tehnologija) (TMNT 2) iz pedesetih godina 20. st.